יד מרדכי

כאשר אתה אוהב את הטבע - הטבע מחזיר לך אהבה.

שתי אהבות גדולות מלוות את חיינו ביד מרדכי. את אהבת האדם ספגנו במקום שנולדנו בו, בערכים שעליהם גדלנו, אהבת האדמה שלנו היא קשר רגשי לצומח ולדומם.

הצמרמורת שעושה ריח הרגבים. ההתרגשות שגורם גבעול ירוק שמציץ, הזרימה עם עונות השנה, הפרי שמבשיל, הכרת התודה והאושר כשיורדים גשמי ברכה, הדאגה היומיומית. זהו קשר שהולך ומתחזק עם השנים ועובר מדור לדור. אלו הם שורשים שנטועים עמוק באדמה. אדם ואדמה לא סתם נגזרים מאותו שורש – הם מחוברים, שהרי עבודת האדמה נועדה בעבור האדם. כשאתה אוהב אדם, אתה עושה את עבודתך בחדווה ומכל הלב. אתה תעשה כמיטב יכולתך ולא תשכח לרגע, שאת פרי האדמה שאתה מביא – אנשים מכניסים לגופם.

לקטוף פרי בשל מן העץ, אינו דבר המובן לנו מאליו. כאשר הדבורה מביאה צוף מן הפרח, אנחנו עדיין מלאי פליאה. כאשר הגשם יורד בעתו, ומשקה את כרמי הזיתים המוריקים, זהו עבורנו רגע טהור של חסד. ההערכה וההוקרה הזו - אל מול איתני הטבע ופרי האדמה - מלווים אותנו בעשייה היומיומית, ואותה אנחנו רוצים לחלוק עמך. אנחנו מזמינים אותך לחוות אתנו את הטבע ותוצרתו, מתוך אמונה שכאשר אתה אוהב את הטבע - הטבע מחזיר לך אהבה.

משפחת המוצרים
אמרת דבש - אמרת "יד מרדכי". יד מרדכי הוא המותג המוביל בקטגוריה, כ-60% נתח שוק. מכוורת יד מרדכי הינה המכוורת הגדולה ביותר במזרח התיכון. הדבש שלנו עובר תהליכי בקרה מחמירים ביותר, וקיבל את תו הזהב של מכון התקנים הישראלי, כאות הערכה לאיכות יוצאת דופן ביצור וניהול הדבש.
דבש

דבש

דבש טהור מפרחי בר
650 גרם
דבש טהור מפרחי בר
400 גרם
מזון מלכות בדבש טהור
ריכוז עדין 3%
מזון מלכות בדבש טהור
מרוכז במיוחד 5.8%
דבש טהור מפרחי בר
350 גרם
דבש טהור מפרחי בר
500 גרם
דבש טהור מפרחי בר
1 ק"ג
דבש טהור מפרחי בר
1.5 ק"ג
דש לייט
שמן זית יד מרדכי הינו מהמותגים החזקים והמובילים, עם נתח שוק של כ- 20%. המומחיות והמחויבות של יד מרדכי הנן בהבטחת איכות השמן וטעמו. כדי לקיים מחויבות זו, ליד מרדכי יש צוות טועמים מוסמכי מועצת שמן הזית הבינלאומית (IOC), שמסווגים את שמני הזית לפי טעמים וארומות. אנו מציעים לצרכנים סדרת שמני זית ב-3 עוצמות טעם: 1= עדין, 2= קלאסי, 3= חזק. סדרת שמני זית מתובלים ושמן זית לתיבול אישי עם פיה קופצת למזיגה עדינה.
שמן זית

שמן זית

שמן זית כתית מעולה
עדין 1
שמן זית כתית מעולה
קלאסי 2
שמן זית כתית מעולה
חזק 3
שמן עם אורגנו וטימין
שמן זית כתית מעולה לתיבול אישי
חזק 3
שמן זית כתית מעולה לתיבול אישי
קלאסי 2
שמן עם שום ורוזמרין
שמן עם לימון וליים
יד מרדכי הוא אחד משלושת המותגים החזקים בקטגוריה ופועל בעיקר בסגמנט מעדני הפרי, עם נתח שוק של כ- 16%. המותג נחשב למוכר ואהוב בקטגוריה זו, ואת תפיסות הצרכנים את המותג ומוצריו מבטאים המשוב שאנו מקבלים במחקרי צרכנים: "יצרן שאפשר לסמוך עליו", "מוצרים איכותיים, טבעיים, ובריאים".
קונפיטורות ומעדני פרי

קונפיטורות ומעדני פרי

מעדן דובדבן
מעדן תאנים
מעדן משמש
מעדן תפוז
מעדן שזיף
מעדן פטל
מעדן תות שדה
מעדן פירות יער
קונפיטורה תות
חומץ בלסמי

חומץ בלסמי

חומץ בלסמי
יד מרדכי מציעה לצרכניה מוצר נוסף להעשרת המאכלים במטבח באופן טבעי - חומץ בלסמי איכותי, טעים וכשר לתיבול והעשרת מאכלים.

החומץ הבלסמי הינו בדרגת איכות 3 ענבים, שהינה דרגת איכות גבוהה מהחומצים המוצעים בדרך כלל בסופרים.

האיכות מתבטאת הן בהרכב המוצר והן בטעמו. החומץ הבלסמי מופק מחומץ יין ותירוש ענבים בלבד וללא צבעי מאכל (קרמל) והינו חומץ מאוזן בטעמיו ומוגדר בשפה המקצועית כמתקתק והרמוני.

החומץ יושן בחביות עץ אלון ומיוצר בשיתוף עם יצרן מוביל ממודנה שבאיטליה, האזור בו מיוצר חומץ בלסמי אמיתי.
היסטוריה
1936
ייסודה של המכוורת החקלאית
מכוורת יד מרדכי היא מחלוצות הדבש בישראל, ויצרנית מובילה של מוצרי מזון מהטבע. המכוורת החלה לפעול בשנת 1936, אז למדו מייסדי הקיבוץ את רזי הדבוראות מחיילים אוסטרלים ובריטים ששהו בארץ.
מיד עם העלייה על הקרקע - הפך ענף הדבוראות לענף העיקרי של הקיבוץ, ועד מהרה הופץ הדבש הטהור לרחבי המדינה שבדרך.
1943
מרד גטו ורשה. קיבוץ יד מרדכי מקבל את שמו הנוכחי
בשנת 1943, לאחר מרד גטו ורשה, אימץ הקיבוץ את שם מנהיג המרד, מרדכי אנליביץ', והמכוורת קיבלה את שמה "מכוורת יד מרדכי".
1948
מלחמת העצמאות. הקרב. התפתחות המכוורת
לאחר מלחמת השחרור, במהלכה התקיים הקרב המפורסם ביד מרדכי, החלה תנופת בניה והתפתחות בקיבוץ. הוקמו ענפי חקלאות חדשים, והמכוורת הצעירה החלה לבסס את מעמדה כמובילת ענף הדבש בישראל. שיטות חדשניות נלמדו, הוקם מכון רדייה מתקדם, מספר הכוורות גדל, ואומצו שיטות איכות מתקדמות לבקרה על איכות הדבש. מספר הכוורות צמח מעשרות בודדות ללמעלה מארבעת אלפים, ופעילות הדבש התרחבה למוצרי מכוורת נוספים. הבטחת המכוורת לדבש טהור ואיכותי עשתה לה כנפיים, ודבש יד מרדכי הפך לדבש הנפוץ והמוכר במדינה.
1986
בין שיווק לחקלאות
הפרדת המכוורת המשווקת מהמכוורת החקלאית.
1991
עשור הדבש
ב-1991 הוקם במכוורת מרכז הפיתוח והחדשנות, שריכז תחתיו מעבדת מחקר, לימוד ופיתוח של מוצרי דבש משובחים. במרכז נעשה שימוש בידע הרב שנצבר במכוורת ובהבנת הצרכן הישראלי, טעמו והעדפותיו. ידע זה הביא לפיתוח והשקת סדרת הדבש הזני, מוצרי מזון מלכות בדבש טהור, דבש בתוספת אגוזים ושקדים, דבש בטעמים שונים, ומוצרי מכוורת נוספים (כגון פרופוליס).
1997
מוצרי בריאות וטבע ותוספי מזון.
בשנת 1997 הושקו מוצרי בריאות טבעיים על בסיס מוצרי המכוורת.
2000
הבקבוק הלחיץ
בשנת 2000 הושק, לראשונה בישראל, בקבוק לחיץ עם פקק פטנט.
2001
חיפוש
בשנה זו יד מרדכי מחפשת אחר שותף אסטרטגי.
2003
השותפות
חברת עלית רוכשת 51% מהמכוורת. במהלך 2002, עם הצמיחה וההתרחבות, הוחלט על הכנסת שותף במכוורת - שיאפשר את המשך התפתחות החברה. כך, בינואר 2003 רכשה חברת עלית (היום שטראוס) 51% מהבעלות על מכוורת יד מרדכי, ואפשרה למכוורת להמשיך ולהתפתח לתחומי פעילות חדשים, כאשר הקיבוץ ממשיך לשמור על 49% בעלות, עם שותפות מלאה בניהול.
2004
מיתוג מחדש. ההבטחה - "חווית צריכה מהטבע". כניסה לתחום שמן הזית.
בשנת 2004, אחרי חודשים ארוכים ומרגשים של הכנות, החלה המכוורת לייצר ולשווק שמן זית מעולה. מהרגע הראשון, המסורת, הניסיון והאהבה לטבע באו לידי ביטוי בכל בקבוק. המפעל הורחב כדי להכיל את פעילות שמן הזית, והוקמה מעבדת שמן זית מתקדמת. מאז ועד היום, בכל מסיק נמסקים למעלה מעשרה זני זיתים שונים, כל אחד מהם בעל תכונות טעם וארומה אופייניות. יד מרדכי נחשבת כיום ליצרן שמן הזית האיכותי והמוביל בישראל, וממשיכה להשקיע מאמצים רבים בלימוד ובפיתוח התחום, במטרה להציע לצרכנים חוויה של שמן זית איכותי.
2005
כניסה לתחום מעדני הפרי. ביסוס המותג כמותג מטריה בעולמות הטבע
ב-2005 החלה מכוורת יד מרדכי בייצור ושיווק של קונפיטורות המבוססות על פרי בלבד, הנקראים מעדני 100% פרי. מעדני הפרי מיוצרים על ידי בישול של פרי טבעי, עם סוכר פירות בלבד, ללא סוכר לבן, תוספות טעם או תוספים אחרים. לצורך פיתוח התחום החדש נרכש ידע רב בפירות איכותיים, ונוצרו קשרים עם שותפים חדשים לדרך - מגדלי הפירות האיכותיים בישראל, ממגדלי התותים של צפון השרון ועד מגדלי השזיפים של הגליל העליון.
2009
ועד היום
כיום מיצרת ומשווקת המכוורת כ-200 מוצרי דבש, שמן זית וקונפיטורות, כולם מבטאים את אהבתנו לטבע ולעוסקים בו. באתר המכוורת המתקדם שבקיבוץ יד מרדכי מועסקים 40 עובדים, רובם ככולם תושבי האזור. ערכי היסוד של המכוורת ועובדיה לאורך עשרות שנים הם ערכינו גם היום. אלה מהווים את הבסיס למאמצינו להבטיח לכם להפיק את המיטב מהשפע שמציע לנו הטבע, ולהציע לכל אדם חוויה אמיתית והנאה מהשפע הנפלא הזה.

שאלות ותשובות

שאלה
הדבש בצנצנת איבד את צלילותו/ התגבש, האם הוא מקולקל?
תשובה

דבש הינו מוצר כוורת טבעי. טעמו, מרקמו וצבעו משתנים בהתאם לעונות השנה והאזור הגיאוגרפי בו הוא נוצר. דבש טהור עלול להתגבש. התגבשות הדבש הינהתהליך טבעי, ואינה מעידה על קלקול. דבשים שונים הינם בעלי נטייה שונה להתגבשות.


את ההתגבשות ניתן לפתור בקלות על ידי טבילת הצנצנת/הבקבוק בכלי עם מים חמים (לא רותחים).

שאלה
על מה מעיד צבעו של הדבש?
תשובה

גוון הדבש אינו מעיד על איכותו, אלא על מקור הצוף ממנו נוצר. הדבש הוא מוצר טבעי, וככזה הוא מושפע מגורמים שונים: בראש ובראשונה משתנה גוון הדבש בהתאם למקור שלו.


דבש טהור מפרחי הדרים למשל, הוא בהיר, ודבש טהור מפרחי אבוקדו, כהה.

שאלה
האם דבש יכול להתקלקל?
תשובה

כאשר דבש נשמר בכלי אטום ובמקום מוצל, איכותו נשמרת לאורך שנים רבות.


בחפירות ארכיאולוגיות בפירמידות שבמצרים נמצא דבש שטמנו שם הפרעונים ועדיין היה ראוי למאכל. עם זאת, כדאי לדעת שבתנאי אחסנה לא תקינים, עשוי הדבש לספוח לחות מהאוויר ולהתקלקל.

שאלה
מה זה כבישה קרה?
תשובה

כבישה הינה תהליך מכני בו מופרד השמן משאר חלקי הזית, ללא התערבות כימית וללא הוספת חומרים.


כבישה קרה הוא השם שבו נהוג לקרוא לתהליך ההפקה של שמן זית כתית או כתית מעולה: תהליך שבו מופק השמן מהזיתים, ללא התערבות כימית ובלי תוספות בתהליך, בטמפרטורה שאינה עולה על 35 מעלות, שכן טמפרטורה גבוהה מפחיתה את הסגולות הטבעיות והבריאות של השמן.

שאלה
אילו דרגות איכות יש לשמן זית?
תשובה

שמן זית כתית מחולק בעולם לפי דרגות איכות. דרגות אלה נקבעות על פי ערכיו הכימיים של השמן ועל פי התכונות הסנסוריות שלו (טעם, ריח).


כתית מעולה - Extra Virgin - שמן באיכות הגבוהה ביותר, בעל חמיצות בשיעור של עד 0.8%, ללא פגמים בטעמו.


כתית - Virgin - שמן זית איכותי בעל שיעור חמיצות בשיעור של עד 2%. בעל פגמים חלשים בטעם.

שאלה
מה זה שמן זית כתית מעולה?
תשובה

"כתית מעולה" זו דרגת איכות בשמן זית.


שמן זית שמופק בכבישה קרה, ללא התערבות כימית וללא תוספות, יכול להיקרא כתית או כתית מעולה.


אם החמיצות שלו נמוכה מ %0.8 ואין פגמים בטעמו, אז השמן נקרא כתית מעולה.


אם החמיצות היא בין 0.8% ל-2% ויש פגמים חלשים בטעמו, אז השמן נקרא כתית.

שאלה
מה מייצגים אחוזי החמיצות?
תשובה

אחוזי החמיצות הם מדד לאיכות שמן הזית, שמתאר את אחוז חומצות השומן החופשיות בשמן.


כיוון שמדובר במוצר טבעי, אז ככל שאחוזי החמיצות נמוכים יותר - אנחנו נוהגים לומר שהשמן איכותי יותר.


החמיצות בשמן זית כתית מעולה היא עד 0.8%.

שאלה
מה קובע את הטעם של שמן הזית?
תשובה

שמן זית הוא מוצר טבעי, ומה שמשפיע על טעמו הוא בעיקר סוג הזיתים ותהליך ההפקה.


ככל שתהליך ההפקה איכותי ומקצועי יותר - נקבל שמן זית איכותי יותר.


זני הזיתים שבהם משתמשים ומידת בשלותם, משפיעים מאד גם הם, ולכן אנחנו מקפידים להשתמש בזנים איכותיים במיוחד, ומקפידים לטעום ולהרגיש איזה זנים משתלבים לטעמים הכי טובים.


ביד מרדכי יש צוות טועמים מקצועי שטועם ומוודא ששמן הזית שלנו גם איכותי וגם טעים.

שאלה
מהם הגורמים העיקריים המשפיעים על איכות השמן?
תשובה
הגורמים העיקריים המשפיעים על איכות השמן הם:
• תנאים טופוגרפיים: כמות המשקעים, אזור הגידול
• תנאי הגידול: משטר השקיה, פגיעה ע"י מזיקים
• בשלות הזית
• הזמן שעובר מהמסיק ועד להפקת השמן בבית הבד
• תהליך ההפקה: מבית הבד ועד הבקבוק
• אחסון השמן לאחר הפקתו
שאלה
האם אפשר להשתמש בשמן זית גם לטיגון ובישול?
תשובה

שמן זית משמש מזה אלפי שנים כמרכיב מרכזי במטבחים רבים, במגוון רחב של תרבויות - בעיקר באזור הים התיכון.


שמן זית הוא מוצר טבעי וההרכב שלו נהדר לא רק לתיבול אלא גם לבישול וטיגון.


מומלץ להשתמש בשמן זית איכותי לתיבול ולהכנת רטבים, וגם לבישול ולטיגון קל של לביבות, חביתות וכיוצא באלה.

שאלה
האם שמן זית באמת בריא?
תשובה

שמן זית הוא מהמוצרים הטבעיים שידועים בתועלות הבריאות שלהם. ה-FDA, מנהל המזון והתרופות האמריקאי, ממליץ על צריכה של 2 כפות שמן זית ליום, במקום כל השמנים האחרים שאנחנו צורכים, כדי להפחית את הסיכון למחלות לב.


שמן זית איכותי מפחית את הסיכון למחלות לב, וגם למגוון של תחלואים אחרים, בזכות הרכב חומצות השומן שלו, ובזכות הוויטמינים ונוגדי החמצון שיש בו באופן טבעי.

שאלה
האם ניתן לבדוק איכות שמן זית בבדיקה ביתית?
תשובה

האגדה האורבנית שניתן לבדוק איכות שמן בכך שמניחים את שמן הזית במקרר אינה נכונה! לא ניתן לבדוק איכות שמן זית בצורה כזו. הנטייה להתגבשות או אי-התגבשות של שמן זית נובעת, בין היתר, מזן הזית ממנו הופק.בדיקות לקביעת איכות שמן זית הינן בדיקות מורכבות, והדרך היחידה לבדוק טוהר של שמן זית הינה במעבדות המוסמכות לכך.